Stora flygplan

Airbus jätte-bamse A380, som lanserades 2005 med pompa och ståt, har ingen tryggad framtid. Inte en enda order har inkommit de senaste två åren. Sista beställningen var på tre stycken till japanska ANA. Man har bara haft en riktigt bra kund i Emirates, som har ett hundratal, men som nu sprang iväg och beställde 40 nya Dreamliners från värsta konkurrenten Boeing. Varför är flygplanet då ingen succee’? Det är populärt bland passagerare och besättningar, vilket också var fallet med Boeings flaggskepp – the queen of the skies – B747. Ju större ju bättre är ju inte bara piloters uppfattning. Men den är dyrare att operera och idag måste alla plan vara nästan fulla för att bli lönsamma. Bolagen vänder sig nu gärna till mellanstora flygplansstorlekar för att minska riskerna och där har dessbättre, för Airbus del, de en populär maskin, A350, som tillsammans med Boeings B787 Dreamliner verkar vara det som säljer bäst framöver av långlinje-flygplanen. Men världens bästa flygplan då? Dessvärre har, för alla älskare av Jumbojätten med stort J, Boeing B747, snart tjänat ut. Tiden har sprungit ikapp rekordflygplanet alla kategorier där framför allt bränslesnålare alternativ gör att allt fler bolag fasar ut resterande plan och en snart 50 års framgångssaga är över. Inte heller Boeing har fått någon ny order det sista året och snart kan det vara slutfluget för dessa två bjässar som i ekonomiversion skulle kunna ta 853 resp. 700 passagerare.

Airbus måste tillverka sex plan om året för att hålla liv i A380-serien och hoppas på att Kina kommer att rädda situationen. Där ser man ett enormt behov av kapacitet framöver, men Kina jobbar nu upp en egen flygplanstillverkning, så Airbus kan bara hålla en tumme. Samtidigt visas bristen på efterfrågan av så stora flygplan extra tydligt av att ett irländskt leasing-bolag funderar på att starta ett eget flygbolag, då ingen är intresserad av att hyra deras plan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s