Den galna jakten på skatten

Alla lågprisbolags moder Ryanair’s VD Michael O’Leary lekte med tanken att ta betalt för toalettbesök och att även införa ståplats. Kreativt och välanpassat till omvärlden. De flesta public conveniences tar betalt och ståplats på lokalbussen i 70 kmh är en del av livet för de som måste. I sammanhanget så är kravet hos de flesta bolag att man måste sitta fastspända under intaxning i 25 kmh lite overkill, speciellt med tanke på att några häftiga inbromsningar inte är aktuella. Det cyklar inte ut en trehjuling bakom en häck på en flygplats. O’Leary har vilat på hanen men jakten mot botten är inte över. Nu har en firma tagit fram en passagerarstor som är fäst i tak och golv med en liten sadel mellan benen och så hög att man nästan står upp. The pitch är att man kan få in c:a 20 % fler passagerare och att cowboys kan sitta i sadeln länge utan att bli trötta. Bolaget Aviointerior har dubbat skapelsen Skyrider 2.0. Dessbättre har inga bolag ännu fallit för frestelsen och problem med utrymningar vid haverier samt det faktum att man inte kan ha några tillhörigheter under stolen framför är stötestenar.

I jakten på den försvunna skatten är det märkligt att ingen introducerat cargo-upplägget på passagerartrafiken och möjliggjort ett aldrig tidigare skådat flygplansutnyttjande med markstopp på fem minuter eller mindre. Nosen öppnas och hela golvet med alla stolar och galleys dras rätt in i ankomsthallen. Ett annat golv med avresande passagerare som i god ordning redan installerat sig och fyllda galleys skjuts ombord. Samma med bagaget i källaren. Stötestenen blir att det tar längre tid att tanka och lufttankning rimmar kanske illa med lågprishysterin. Men O’Leary har kanske någon bra lösning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s