Oro i luften.

Nu står Boeings senaste 737-modell på marken. Boeing ansåg det inte nödvändigt från början. Inte heller FAA. Media skrämde upp den flygande allmänheten och en stor del av både flygbolag och myndigheter runt om i världen tog det säkra före det osäkra och förbjöd vidare flygning. Självklart fattade Donald Trump trenden och förbjöd, han också. Boeing har mycket på PR-sidan att jobba med framöver.

Vi får givetvis tämligen snart veta exakt vad som hände i de båda olyckorna. Därav ingen anledning att spekulera, förutom i en liten detalj. Om det, som det i nuläget lutar mot, är samma orsak, så måste en fråga ställas.

Alla moderna flygplan är synnerligen säkra. Boeing ville i sin senaste modell bygga in en extra säkerhetslösning, med en flygläges-avkännare som skulle sänka nosen om flygplanet närmade sig stall = farligt låg fart. Den givaren verkar felaktigt ha givit signaler även i normala farter. Det kan t.o.m. ha inträffat ytterligare ett antal gånger där besättningarna lyckats hantera problemet.

Anledningen till Boeings initiala framhärdande att flygplanet är säkert baserades på att det sen tidigare fanns en procedur i nöd-checklistan som hanterade en s.k. ”runaway stabilizer”, vilken alltså är den del av flygplanet som tillsammans med höjdrodret påverkar nosläget. Detta hade man tydligen något nödtorftigt meddelat sina kunder, tillsammans med informationen om det nya systemet.

Alla instruktioner och procedurer måste läras in och tränas i simulator. Detta kostar stora belopp och i dagens låg-pris-bolagsstyrda ekonomiska situation i industrin är inte alla bolag lika noga med sin pilotutbildning. Boeings MAX 8 modell (351 st) har flugit c:a en kvarts million flygningar sedan första haveriet. Felet är alltså inte vanligt, men tillräckligt vanligt för att ifrågasätta kvaliteten av installationen, om det nu var samma olycksorsak. Det måste givet utredas och åtgärdas, därav flygförbudet. Värre är att om rätt utbildning skall kunna klara av en dylik nödsituation, och de etiopiske piloterna fem månader efter förra haveriet inte fått den träningen, så pekar det på andra hotbilder i industrin.

Dagens extrema flygsäkerhet beror bl.a. på att nästan allt som kan gå galet redan hänt och åtgärder vidtagits för att förhindra upprepning. Den ekonomiska pressen på industrin har skapat en situation med nya hotbilder, där bristande pilotutbildning är en. Andra hotbilder är undermåligt underhåll, bristande bränslereserver och extrema tjänstgöringstider.

Om det är någon annan orsak till det senaste haveriet gäller inte det mesta av ovanstående. Då har vi en större anledning till oro. Och Boeing en ännu större. Om det å andra sidan är det man nu tror, så kommer Boeing att modifiera eller helt enkelt de-aktivera systemet, och sedan finns det ingen anledning att vara orolig för just den flygplantypen.

2 reaktioner till “Oro i luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s