Flygsäkerhet

VÄLKOMMEN OMBORD.

Denna nya blog kommer att innehålla information, notiser, nyheter, små historier samt svar på läsarfrågor.

Flygindustrin har med åren intresserat allt fler av den enkla anledningen att allt fler flyger. Några känner ett visst obehag och de är i gott sällskap. Ungefär var fjärde passagerare är orolig enligt vissa undersökningar och bara var tredje helt utan bekymmer. Låt oss börja denna nya krönika i rätt ända och se på den allt överskuggande flygsäkerheten, alltså möjligheten att komma fram helskinnad.

Det landar 100.000 flygplan per dygn runt om på jorden och det finns på ett dygn bara 86.400 sekunder. På de tio sekunder det tar att läsa denna mening landar det alltså mellan tio och femton plan. Året runt dygnet runt. Utan större problem. Man kan alltså med fog säga att det går rätt hyfsat.

Flygsäkerheten har historiskt sett aldrig varit högre och statistik för detta finns i mängder. En uppskattning ger vid handen att man måste flyga 39.000 varv runt jorden (borde ge samtliga existerande bonuskort) för att få uppleva en allvarlig incident. En annan att man med samma resultat, med en flygning om dagen, måste flyga i 3.700 år!

Att det sker något enstaka haveri är dessvärre ett faktum och i kommande krönikor skall vi titta på varför. De är inte oundvikliga, och när de inträffar bidrar de dessbättre till ytterligare ökad säkerhet, då möjligheterna att utreda vad som gått snett alltid finns – om inte flygplanet nu försvunnit spårlöst i havet. Industrins ambition att utan tanke på kostnader utreda haveriorsaker har skapat den säkerhet vi har idag. Även det försvunna flygplanet kommer sannolikt att hittas.

Flygsäkerhet föreligger när nedanstående kriterier är uppfyllda och resan sker med:

Flygbolag med en ej alltför ansträngd ekonomi.
Flygbolag med ett kompromisslöst fokus på flygsäkerhet.
Start och landning på tillräckligt långa banor.
Landning på flygplatser med uppgraderade instrumentlandnings-system.
Adekvata bränslereserver.
Väl underhållna flygplan.
Välutbildade piloter.
Tjänstgöringstider som ej skapar fatigue (extreme trötthet).
Och vid ett ev. tillbud: välutbildad kabinpersonal med regelbunden nödträning.

Med allt detta på plats kan i princip ingenting gå fel. Inte ens vädret blir en faktor. Ett exempel är ett stort skandinaviskt bolag som under femtio års tid flugit runt i rejält busväder i Nordnorge utan en enda olycka. I detta sammanhang kan nämnas att turbulens är obehagligt för en del men i princip bara farligt om man inte är fastspänd.

När vi ändå är inne på turbulens så kan vi passa på att döda en myt; det finns inga luftgropar. Man flyger alltså inte omkring i lugn och ro tills man kommer till ett ställe där det fattas luft, typ ett hål man ramlar ned i. Det finns däremot upp- och nedvindar, där de senare kan upplevas som om man plötsligt tappat vingarna någon sekund. Det är den ena typen av turbulens, oftast förknippad med molnighet. Kan alltså oftast undvikas med hjälp av väderradar. Den andra är lite knepigare då den är osynlig och därför kallas CAT, clear air turbulence. Den är oftast förknippad med jetströmmar som är som floder genom lufthavet på hög höjd med högre vindhastigheter än omgivningen. I gränsskiktet kan det hoppa ordentligt men väl inne kan det bli kul om man är på väg åt rätt håll med stadig medvind i flera timmar på över 200 km/h. CAT undviks oftast via väderprognoser och rapporter från andra flygplan som har hoppat klart. Hur obehagligt det nu än kan upplevas så har inget flygplan i modern tid havererat p.g.a. turbulens. Dödsfall har däremot inträffat ombord och då mest berott på brist på respekt för rekommendationerna att alltid vara fastspänd när man sitter i stolen. En tjockis for en gång i luften och landade och bröt nacken på sin stolsgranne. Finns alltså anledning att engagera sig i hur grannen sköter sig.

Det finns mycket att berätta inifrån cockpit och att frågorna runt allt som gäller flyg är många märker besättningsmedlemmar dagligen. Här kommer nu i fortsättningen det mesta att kunna belysas och frågor besvaras. Vi kan avrunda detta första inlägg med ett stort grattis till flygindustrin som år 2017 hade sitt första år någonsin utan en enda olycka med dödlig utgång när det gäller ‘major airlines’.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s