MH370

Samtidigt som en ny ansträngning görs för att finna planet som försvann för drygt fyra år sedan (8/3 2014) har en firma, DarkWater Acoustics, nyligen fått patent på en ny sorts under-water-locator, en sändare med betydligt bättre prestanda än tidigare tillgängliga, både vad gäller batterilivslängd och sändarstyrka. Tanken är att allt som kan försvinna under ytan skall kunna hittas oavsett var och både båtar och flygplan är tänkta kunder. En reflektion blir ju att det är gott och väl för att kunna bärga omkomna men att det skall behövas för att få reda på vad som hänt bör snart vara ett passerat stadium då all information som samlas i de ”svarta lådorna” rimligtvis skall kunna laddas ner till marken kontinuerligt.

Tills dess är det alltså nödvändigt att, som i fallet med AF447, hitta bandspelarna för att få nödvändiga svar. Intressant i sammanhanget där är att vissa tekniska data faktiskt sändes automatiskt till Air France kontor in Paris under flygningen, men de viktigaste informationerna kostade det 50 MUSD att få ta del av då sökandet drog ut på tiden. Väl värt pengarna kan man säga då hela händelseförloppet kunde klargöras in i minsta detalj och mängder med åtgärder sedan dess vidtagits för att förhindra upprepning.

Malaysias regering har nu garanterat företaget som nu söker efter MH370 70 MUSD. Bärgarlön. No cure – no pay. Firman som letar är rimligtvis rätt säker på att lyckas. Framöver kan man alltså bara hoppas att nya lösningar gör detta onödigt, i all fall vad gäller samlandet av data. Anhöriga är ju en helt annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s