IATA’s sammanställning av 2017 vad gäller flygsäkerhet

Global så inträffade 1.08 olyckor per en million flygningar och 0.50 bland IATA medlemmar. Detta ger inte, för de flesta, en greppbar bild av hur bra eller dåligt det har gått, men av detta kan väl ändå utläsas att flygbolag anslutna till IATA fungerar en aning bättre. 48.8 % av alla olyckor inträffade i Afrika och Asia-Pacific regionen. Av detta kan väl bara utläsas att allt fungerar en aning bättre i Europa, Nord- och Sydamerika och Australien. 24,2 % av alla olyckor i världen orsakades av bolag från Asia-Pacific regionen. 11 olyckor skedde i Afrika, 9 orsakade av bolag från regionen. 44% av alla olyckor drabbade turboprop flygplan trots att de bara utgör en femtedel av flygplansflottan. Dessutom fastslår man det självklara faktum att äldre flygplan har sämre statistik än nyare, samt av 4 av 6 olyckor skedde med cargo airlines. Och som tidigare meddelats så har major airlines, alltså stora kommersiella bolag, haft ett helt olycksfritt år, för första gången i historien. 2018 har inte börjat lika bra och den senaste olyckan, som dessbättre bara orsakade dödsfall hos 10 % av alla passagerare, 2 av 22, trots att flygplanet brann och blev totalförstört (hatten av för besättningen bortsätt från att piloterna ‘brände’ landningen) motsäger ju inte ovanstående sammanställning. 4 rätt. Äldre turboprop från ett asiatiskt bolag i Asien. Statistiker kommer att hävda att allt kan hända var som helst ändå men ser man på vad som krävs för en så säker flygning som möjligt – se första blogginlägget – så stämmer ändå bilden. Nu sker dock olyckor även i Afrika och Asien så oändligt sällan att flygrädsla där är en åkomma som vilken fobi som helst, det finns ingen anledning till den men ändå finns den – hos många. Det finns en bok för de som behöver hjälp skriven av en psykolog och en pilot. Kanske är bra. Try it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s