Blixtnedslag i flygplan

Många undrar om det är farligt med åskväder. Man undviker dåligt väder med hjälp av prognoser och väderradar, men mest för att turbulensen i samband med åskmoln kan vara obehaglig – och direkt farlig för den som glömt att sitta fastspänd. Samtidigt undviker man då risken för blixtnedslag men det är alltså inte den primära anledningen då blixten inte skadar flygplanet. För de som minns den glatt kvittrande kanariefågeln som satt i en bur som strömsattes av herr Faraday och som därefter kallas Faradays bur är saken klar. Strömmen leds i skalet även i ett flygplan och passagerarna kan kvittra lika glatt om andan faller på. Skador på planet blir ringa eller inga bortsett från ett litet ingångs- och utgångshål. Risk föreligger dock för något enstaka dödsfall av hjärtslag, då smällen när blixten träffar planet är enastående. Att förbereda sig på oljud då det blixtrar utanför flygplansfönstret är alltså helt ok. Men i övrigt finns ingen anledning till oro. En lugn och och samlad information från cockpit i en sådan situation spär på ett gynnsamt sätt på den uppfattningen. Borde ingå i all pilotutbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s