Jetmotorn

Det finns få saker som har högre driftsäkerhet än en jetmotor. Många piloter går i pension efter 40 års tjänst utan att någon gång ha haft ett motorproblem. Den enkla förklaringen är att det i princip bara en rörlig del som snurrar åt ett håll hela tiden. Sårbarhet föreligger i lager och materialets hållfasthet, framför allt bladen i alla fläktarna. Vad gäller lagren så har en jetmotor nästan aldrig skurit och vad gäller fläktbladen så är incidenterna några per år och har då att göra med metalltrötthet eller yttre påverkan.

Motorn består av en kompressionsdel och en turbindel där bladen i den främre oskyddade kompressionsdelen är mest utsatta för yttre påverkan då stenar och fåglar och annat kan skada dem. Om ett blad skulle lossna vid roten kan det orsaka ett totalhaveri av motorn (lugn nu, av motorn – inte av flygplanet som alltid har minst en till). Det höga varvtalet ökar kravet på absolut balans och den uteblivna vikten av ett blad som flyger iväg kan skaka sönder det mesta. Med hjälp av motorvibrations-indikatorer kan man rädda dagen genom att snabbt dra ner varvtalet, alternativt stänga av motorn helt. Som kuriosa kan nämnas att orsaken till att dagen stora jetflygplan brummar snarare än tjuter är att fläktdiametern är så stor (en motor på en Boeing777 har i stort sett samma diameter som flygkroppen på en DC-9:a/MD-80) att spetsarna på fläktbladen passerar Mach1 vid maxvarv, och det är alltså en kontinuerlig matta av små ljudbangar man hör.

Den sista incidenten blev ju dessvärre en accident då en motor råkade ut för just ovanstående och en motordel slungades mot flygkroppen och slog sönder ett fönster. I den efterföljande dekompressionen sögs en kvinna halvvägs ut genom fönstret, lyckades dras tillbaka av medpassagerare men avled senare av den brutala påverkan passagen ut innebar. Som vanligt gör industrin det som den är bäst på och ser till att det så långt det är mänskligt möjligt inte skall kunna hända igen. FAA’s ny direktiv för inspektion av metalltröttheten innebär en koll senast inom 113 dagar eller 20.000 cykler (=en flygning), och därefter var 3.000 cykel. En inspektion tar c:a 2 timmar och skulle ett blad behöva bytas kostar det runt 8.500USD. Det här gäller nästa 4.000 motorer, bara på USA-flygplan. Man gör vad man kan, kan man säga och här föreligger ingen lågpriskonkurrens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s